به گزارش سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری «حوزه»، آیت الله آقا مجتبی تهرانی درشرح حدیثی از امام صادق (ع) آورده است ،انسان هم خواسته های دنیایی دارد و هم خواسته های آخرتی، اگر کسی سه چیز را که جنبه های درونی هم دارد، برای خودش فراهم کند و به دست بیاورد، به مطلوب دنیا و آخرتش می رسد.
رُوِیَ عَنِ الصّادقِ علیه السَّلام: ثَلَاثَةٌ مَنْ تَمَسَّكَ بِهِنَّ نَالَ مِنَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ بُغْيَتَهُ مَنِ اعْتَصَمَ بِاللَّهِ وَ رَضِيَ بِقَضَاءِ اللَّهِ وَ أَحْسَنَ الظَّنَّ بِاللَّه.
امام صادق صلوات الله علیه فرمودند: سه چيز است كه هر كه بدانها چنگ زند، به خواستههاى دنيا و آخرت خود می رسد: 1- هر كه به خدا چنگ بزند. (معصيت خداوند را انجام ندهد) 2- آنچه كه خداوند براي او مي پسندد، بپسندد 3- به خداوند متعال خوش گمان باشد.
شرح روایت: «ثَلَاثَةٌ مَنْ تَمَسَّكَ بِهِنَّ نَالَ مِنَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ بُغْيَتَهُ»؛ انسان هم خواسته های دنیایی دارد و هم خواسته های آخرتی دارد. اگر کسی این سه چیز را که جنبه های درونی هم دارد، برای خودش فراهم کند و به دست بیاورد، به مطلوب دنیا و آخرتش میرسد.
اول: «مَنِ اعْتَصَمَ بِاللَّهِ»؛ كسي كه دست از گناه بردارد به امید اینکه خداوند به او لطف كند. یکی از معانی «اعتصام بالله»، دوری گزیدن ازگناه به امید رسیدن لطف خداست. دوم: «وَ رَضِيَ بِقَضَاءِ اللَّهِ» راضی به قضای الهی باشد. رضایت را خشنودی معنا می کنند ولی در واقع به معنای «پسند» است. رضایت به قضای الهی معنایش این است که آنچه را که خداوند برای او پسندیده و تدبیر کرده است، بپسندد. سوم: «وَ أَحْسَنَ الظَّنَّ بِاللَّه» خوش گمانی به خدا داشته باشد و بد گمانی نداشته باشد. اینطور نباشد که - نعوذ بالله- در ذهنش بیاید که آنچه خدا برایش پسندیده، بد پسندیده است. حتی امام صادق علیه السلام تعبیر به «ظن» به معنای گمان می کند نه یقین! می فرماید "حسن ظن" به خدا داشته باشد. خدا هیچ وقت بدی برای ما نمی خواهد؛ خوبی و خیر ما را می خواهد.
ما هم خواسته های دنیایی داریم و هم خواسته های آخرتی. در خواسته های دنیایی مان گاهی در مصداقِ خواسته هایمان اشتباه می کنیم. از آنجایی که ما دنبال راحتی هستیم، خیال می کنیم راحتی با پول فراهم می شود؛ لذا از خداوند تقاضای پول می کنیم. اینجاست که ما اشتباه می کنیم. چرا می گوییم خدایا پول بده؟ و وقتی به ما نداد، گمانمان به خدا بد می شود و با خود می گوییم "خواستیم، ولی به ما نداد". اگر به تو می داد چه بسا این برای تو راحتی نمی آورد. تو اشتباهت در این است که خواسته واقعی ات «راحتی» است. خیال می کنی با پول راحتی فراهم می شود و حال اینکه اگر خدا تمام دنیا را در یک کاسه کند و به دست تو بدهد، باز هم گره های کوری هست که با آن پول باز نخواهد شد و تا آخر زندگی ات هم ناراحت می مانی. این اشتباهی است که ما می کنیم.
امام صادق علیه السلام فرمودند: گناه را ترک کن به امید اینکه خداوند به تو لطف کند. بعد هم آنچه که او می پسندد تو هم بپسند. او خیر تو را می خواهد، هیچ وقت بدی تو را نمی خواهد.پس آنچه برای تو میپسندد را بپسند و بعد از آن هم به خدا خوش گمان باش. خدا در انتخاب اشتباه نمیکند اما تو اشتباه میکنی!
مهم تر از همه همان اوّلی یعنی «اعتصام بالله» است گناه را ترک کن، امید لطفش را داشته باش؛ به تَبَع آن مطلوبت می آید. اما اگر بنا باشد هم مرتّب گناه کنی و هم بخواهی به مطلوبت برسی، نمی شود. شوخی نکن!
حضرت فرمودند اگر این سه چیز را رعایت کردی، به مطلوب دنیا و آخرتی ات می رسی. اوّلی اش این است که گناه را ترک کنی. ما اوّلی را گذاشتیم کنار و در دومی وسومی اش - نعوذ بالله- خیال می کنیم از خدا بهتر می فهمیم. این است که گره پس از گره در کار ما می افتد و بعد هم می نشینیم ناله می کنیم. ناله نکن! از همان اوّل برو گناه را ترک کن. دقّت کنید که حضرت روی طاعات دست نمی گذارد؛ بلکه روی ترک گناه تأکید می فرماید. گناه را ترک کن و امید به لطف خدا داشته باش. آن وقت هیچ گاه خدا ناامیدت نمی کند و مطلوب دنیا و آخرتت را به تو می دهد.
تحف العقول، صفحه 315 - بحارالأنوار، جلد 75، صفحه 229
حوزه / خیال می کنید با پول، راحتی فراهم می شود و حال اینکه اگر خدا تمام دنیا را در یک کاسه کند و به دست تو بدهد، باز هم گره های کوری هست که با آن پول باز نخواهد شد و تا آخر زندگی ات هم ناراحت می مانی. این اشتباهی است که ما می کنیم.
اخبار مرتبط
-
گفتاری از آیت الله آقا مجتبی تهرانی
از تأثیر شغل و محیط آن بر روح خود چه می دانیم
حوزه/ انسان به طور معمول، در چهار محیط روش میگیرد. این یادگیری از محیط خانوادگی شروع شده، در محیط آموزشی ادامه مییابد، در محیط سوم یعنی فضای رفاقتی…
-
گفتاری از آیت الله آقا مجتبی تهرانی
نقشه کشی در دنیا ممنوع!
حوزه/ مرحوم آیت الله مجتبی تهرانی در تفسیر حدیثی از پیامبر گرامی اسلام، دنیا را فاقد اعتبار و ثبات قرار دانسته و از مردم خواسته است به جای این که برای…
-
در شب قدر چگونه دعا کنیم؟
راهکار استجابت دعا در کلامی از آیت الله آقا مجتبی تهرانی(ره)
حوزه / وقتی ميخواهي از خدا تقاضا كني، نگاهی هم به سوابق گذشتهات بكن. اگر اشتباه کردهای، اوّل معذرت خواهي بكن و بگو: خدایا! من را ببخش و بعد هم وقتی…
-
شرح حدیثی از آیت الله آقا مجتبی تهرانی
به خداوند تهمت نزنیم
حوزه / خداوند هیچ وقت برای او بد نمی خواهد، بلکه خداوند که خیر مطلق است، هرچه از او صادر شود خیر است و برای هیچ موجودی بد نمی خواهد و گره به کار هیچ انسانی…
-
معیار سنجش خیر وشر در بیان آیت الله آقا مجتبی تهرانی
حوزه / خیرى كه بعد از آن آتش دوزخ است، خیر و خوبى نيست؛ و شرّی كه بعد از آن بهشت است، شرّ و بدى نيست .
-
کتاب "اخلاق الاهی" تجدید چاپ شد
حوزه/ چاپ دوم کتاب "اخلاق الاهی" ـ جلد اول ـ درآمدی بر اخلاق و مباحث خِرد به قلم مرحوم آیت الله العظمی مجتبی تهرانی منتشر شد.
-
جلد چهارم کتاب "اخلاق الاهی" به چاپ هجدهم رسید
حوزه/ چاپ هجدهم "کتاب اخلاق الاهی": (جلد چهارم) مباحث قوه شهویه ـ آفات زبان (بخش یکم) وارد بازار نشر شد.
-
به همت آستان حضرت عبدالعظیم(ع)؛
اجرای طرح فرهنگی "سلام بر امامزاده حمزه(ع)" در تهران
حوزه/ طرح فرهنگي "سلام بر فرزند امام موسي كاظم(ع)" به منظور بزرگداشت حضرت حمزة بن موسي الكاظم(ع)، در تهران برگزار می شود.
-
حقیقت سعادت به روایت آیت الله آقامجتبی تهرانی
حوزه /دستورات اسلام ابعاد گوناگونی دارد و در بُعد اخلاقی، مسائل را بر محور وحدت محبت پایه گذاری می کند مبنا رابطه عاطفی است؛ نه این که استدلالات عقلی…
-
آیت الله آقا مجتبی تهرانی(ره):
انسان چه موقع راحت میشود؟
حوزه / مربّی باید شهوت و غضب و وهم خود را کنترل نمای، انبیای عظام که مبعوث شدند، برای این نیامدند که انسانها را به دنیا و مادّیت دعوت کنند، بلکه آنها…
-
شرح حدیثی از آیت الله آقا مجتبی تهرانی؛ دو درخواست امام حسین(ع) از خدا
حوزه / خدا وقتی نعمت میدهد و هم هنگامیکه نعمت را میگیرد، در حال امتحان بندگان است. در هر دو حالت، خدا امتحان میکند و یکی از معانی استدراج همین است.…
-
مدیر مرکز خدمات حوزه علمیه تهران در گفتگو با «حوزه»:
جزئیات طرح تأمین مسکن طلاب و روحانیون تهرانی / روحانیت منفعت طلب و زیاده خواه نیست
حوزه/ مدیر مرکز خدمات حوزه علمیه استان تهران گفت: روحانیت منفعت طلب و زیاده خواه نیست و چنانچه در سفره قرص نانی هست با ایثار و از خودگذشتگی ترجیح میدهند…
-
گفتاری ازآیت الله آقا مجتبی تهرانی(ره)
آیا راحتی و رفاه فقط با پول فراهم می شود
حوزه / خیال می کنید با پول، راحتی فراهم می شود و حال اینکه اگر خدا تمام دنیا را در یک کاسه کند و به دست تو بدهد، باز هم گره های کوری هست که با آن پول…
-
با سخنرانی دبیر شورای عالی حوزه های علمیه؛
مراسم سالگرد آیت الله مجتهدی تهرانی در قم برگزارمی شود
حوزه/ مراسم نهمین سالگرد عالم ربانی و استاد اخلاق مرحوم آیت الله احمد مجتهدی تهرانی با حضور روحانیون، طلاب، فضلا و اقشار مختلف مردم درقم برگزار می شود.
-
آیت الله آقامجتبی تهرانی؛
محاسبه یک دقیقه ای نفس و نقش سازنده آن در زندگی
حوزه /مرحوم آیت الله آقامجتبی تهرانی درشرح حدیثی نورانی از امام صادق(صلوات الله عليه)مبنی برمحاسبه رفتار و عملکرد مان در پایان هر روز بیان نموده است…
نظر شما